Verschillende soorten suiker

Verschillende soorten suiker

Verschillende soorten suiker

Er zijn twee soorten suiker, geraffineerde en ongeraffineerde suiker, maar hierin zijn vele varianten. Geraffineerde suiker wordt gemaakt door de minerale en vitamines uit de suikerbiet of suikerriet te filterer. Bij ongeraffineerde suiker wordt niet alles eruit gefilterd.

Functie van suiker bij bakken

Suiker is een belangrijk ingredient voor veel recepten. Bij het bakken worden bijna altijd geraffineerde suikers gebruikt. Het kan invloed hebben op de smaak, kleur, geur en structuur van uw baksel. Ook zorgt suiker dat uw baksel minder snel uitdroogt. Er zijn verschillende soorten suiker en we geven hier een uitleg en waar ze voor gebruikt worden.

Kristalsuiker

Kristalsuiker is de soort waar mensen over praten wanneer ze suiker zeggen. Het is een suiker die sterk geraffineerd is, dit betekend dat het erg zuiver is. Kristalsuiker is ook bekend als tafelsuiker en sacharose, en in het Engels heet het granulated sugar. Het is het type dat het meeste voor bakken en koken gebruikt wordt. Kristalsuiker is afkomstig van de wortelen van de suikerbiet. Koekjes gebakken met kristalsuiker zijn krokanter dan wanneer ze gebakken zijn met basterdsuiker.

Fijne suiker

Fijne suiker is een fijne soort kristalsuiker. Het wordt ook automatensuiker en in het Engels caster sugar genoemd. Doordat de suiker fijner is lost het sneller op. Het wordt gebruikt om meringues te maken.

Poedersuiker

Poedersuiker is gemalen kristalsuiker en fijner dan fijne suiker.  Er wordt een middel aan toegevoegd zodat het niet gaat klonteren. In het Engels heet het powered sugar of confectioners Sugar.  Poedersuiker lost gemakkelijk op, vooral in vloeistoffen. Het wordt gebruikt voor icing en frosting en als decoratie.

Parelsuiker

Parelsuiker is een suiker met een harde knapperige textuur en is grover dan kristalsuiker. Tijdens het bakken verliest het zijn vorm niet en het kan hoge temperaturen weerstaan.  Parelsuiker heet in het Engels pearl sugar. Het wordt vaak als decoratie gebruikt en is populair in Scandinavië.

Rietsuiker

Rietsuiker lijkt erg op kristalsuiker, maar komt niet van de suikerbiet, maar van de suikerriet. Deze suiker is maar een klein beetje verwerkt. De korrels van rietsuiker zijn wat groter dan die van kristalsuiker en het heeft een donkerdere kleur. U kunt het gebruiken net als kristalsuiker.

Witte basterdsuiker

Van basterdsuiker zijn er verschillende soorten suiker. Basterdsuiker wordt van fijne suiker gemaakt, met de toevoeging van melasse.  Het bevat meer vocht dan kristalsuiker en kan gaan klonteren. U kunt basterdsuiker het beste op een koele en droge plek bewaren in een afgesloten pot. Als u koekjes bakt met basterdsuiker, dan zult u merken dat ze wat zachter zijn.

Lichtbruine en donkere basterdsuiker

Aan deze soorten suiker is meer melasse toegevoegd dan aan de witte basterdsuiker, maar is voor de rest hetzelfde. De melasse geeft het een sterkere en intensere smaak.

Basterd suiker heeft als voordeel dat het minder snel uitdroogt en de houdbaarheid van een product verlengt. Het wordt gebruikt voor gebak dat vochtig moet blijven, zoals brownies. De smaak is een goede combinatie met stroopwafels en speculaas.

Muscovado Suiker

Deze suiker is ook bekend als Barbados suiker. Het wordt gemaakt van de suikerriet, waarbij de melasse niet is verwijderd. Het is wat plakkerig en vochtig, maar heeft een rijke smaak. Door de sterke smaak kunt u het beter niet gebruiken als vervanging. Van muscovado suiker worden barbecue sauzen en marinades gemaakt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.