Gepost op

Recept: Pan de muerto

pan de muerto

Recept voor Pan de muerto

In Mexico vieren ze elk jaar op 2 november dia de los muertos, de dag van de doden. Het is een dag om de graven van de overledenen te bezoeken en hun te eren. Maar het is ook een dag om het leven te vieren, een herinnering dat het leven kort is en om niet bang te zijn voor de dood. Het is een vrolijke traditie met veel kleuren en lekkernijen. Een van deze lekkernijen is pan de muerto, brood van de doden. Hier kunt u het recept vinden voor pan de muerto.

 

Pan de muerto

Keuken Mexicaans
Voorbereiding 15 minutes
Tijd 2 hours 30 minutes
Totale tijd 2 hours 45 minutes
Porties 2 broodjes

Ingrediƫnten

 • 60 gram boter geen margarine
 • 60 ml melk
 • 60 ml water
 • 375 gram meel 125 + 250 gram
 • 4 gram gist
 • 50 gram kristalsuiker
 • 2 stuks eieren
 • 5 gram sinaasappel schaafsel
 • 50 gram kristalsuiker optioneel
 • 60 ml sinasappelsap optioneel
 • 7 gram sinaasappel schaafsel optioneel

Instructies

 1. Neem een grote kom en voeg 125 gram meel, het zout, gist en 50 gram suiker toe, zet deze kom apart. Schaaf alvast de schil van de sinaasappel en zet dit ook apart in een ander bakje. 

  pan de muerto
 2. Verwarm de melk en boter in een pannetje, totdat de boter smelt. Verwijder de pan van het vuur en voeg het  water (warm) toe en mix het. Het mag niet koken, maar u moet een warme vloeibare mix krijgen.

  pan de muerto
 3. Neem de kom met droge ingrediĆ«nten en voeg de warme mix, 2 eieren en 5 gram sinaasappelschil toe, mix dit goed door. Voeg nu 50 gram meel toe en mix dit. Herhaal dit elke keer met de rest van de meel. Uiteindelijk moet het deeg zacht en kneedbaar zijn. 

  pan de muerto
 4. Strooi wat meel over een werkplek, of bakmat. Kneed het deeg hierop totdat het zacht en flexibel is. 

  pan de muerto
 5. Neem een licht ingevette kom, leg het deeg hierin en sluit de kom af met plastic. Zet de kom op een warme plek en laat het rijzen totdat het dubbel zo groot is geworden. Dit zal ongeveer 1 tot 2 uur duren. 

  pan de muerto
 6. Neem het deeg en duw het een aantal keren stevig aan. Maak een grote of meerdere broodvormen. U kunt ook wat deeg gebruiken om versiering te maken. Neem wat bakpapier of een bakmat en leg hier het deeg op. Neem wat plastic en leg dit losjes over het deeg. Laat het deeg weer rijzen voor ongeveer 1 uur.  

  pan de muerto
 7. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius. Dit zal ongeveer 35 tot 45 minuten duren. Heeft u meerdere kleine broodjes gemaakt dan zal het rond de 35 minuten zijn. U kunt een glazuur maken om het brood te decoreren en voor de smaak.

  pan de muerto
 8. Voor de glazuur neemt u een pannetje en verwarm hierin 50 gram suiker, 60ml sinaasappelsap en 7 gram sinaasappel schaafsel. Roer dit regelmatig door en laat het 2 minuten koken, laat het daarna afkoelen. Versier het brood met de glazuur en strooi er eventueel wat suiker over. U kunt de glazuur ook gebruiken als vulling. 

  pan de muerto

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.