fondant uitrollen

Alles over fondant uitrollen

Fondant uitrollen

Fondant uitrollen kan lastig zijn, vandaar dat we het proces in 4 stappen hebben verdeeld. Het is verstandig om van te voren deze stappen door te lezen zodat u weet wat u moet doen.

Kneden

Het is verstandig om de fondant een paar seconden te verwarmen in de magnetron voordat u gaat beginnen met fondant uitrollen. Haal daarna de fondant uit de magnetron en begin met kneden totdat de fondant zacht en flexibel is.  Als de fondant scheuren heeft en wat stijf is, dan is het handig om wat shortening of Crisco toe te voegen. Wanneer de fondant plakkerig is, dan kunt u wat poedersuiker toevoegen.

Er zijn bakmatten waarop het gemakkelijk is om de fondant te kneden. De fondant kleeft namelijk niet aan de mat en houdt uw aanrecht schoon.

Rollen

Strooi wat poedersuiker op de bakmat of aanrecht en een beetje op de deegroller. Druk en duw de fondant aan totdat u een platte schijf heeft, leg de schijf in het midden van uw mat of aanrecht. Rol de fondant een aantal maal in een richting. Pak de fondant op en draai het een slag. Indien nodig kunt u wat poedersuiker onder de fondant strooien. Ga door met rollen en draaien totdat de fondant minder dan 0,5 cm dun is.  De fondant zou nu niet meer mogen plakken.

Dunne fondant is makkelijker om mee te werken. Zorg er dus voor dat de fondant echt goed dun is.

Bedekken

Veeg de restanten poedersuiker weg en leg de deegroller voorzichtig bovenop het midden van de fondant. Vouw de bovenste helft van de fondant over de roller naar de onderste helft van de fondant. Til de fondant over de cake en rol het bovenste gedeelte van de fondant uit, zodat de fondant als een laag over de cake ligt. Werk snel maar geconcentreerd met de fondant. Veeg en duw de fondant naar de zijkanten, rek de fondant uit waar dat nodig is. Probeer te voorkomen dat u deukjes maakt met uw fingers, die zijn lastig om te verwijderen.

Gladmaken en snijden

Neem een fondant smoother en veeg over het bovenste gedeelte en de zijkanten, zodat de cake op een trommel begint te lijken. Pak een mes en snij het teveel fondant weg. Bewerk de fondant met de smoother totdat u tevreden bent.

Tips voor fondant uitrollen

  • Zorg dat de cake goed hard is geworden voordat u de cake gaat bedekken met fondant.
  • Kneed de fondant totdat het zacht en flexibel is geworden, dit voorkomt problemen bij het rollen van de fondant. Indien nodig kunt u shortening of crisco toevoegen.
  • Neem uw tijd om de fondant goed uit te rollen. De fondant moet groot en dun genoeg zijn om de cake te bedekken.
  • Meet de zijkanten en bovenkant van de cake op, met bijvoorbeeld een stukje touw, zodat u zeker weet dat de fondant groot genoeg is.
  • Fondant droogt snel uit wanneer u er niet mee werkt. Zorg dat u alles klaar heeft liggen voordat u gaat beginnen.

In dit artikel kunt u meer lezen over tips voor werken met fondant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.